דילוג לתוכן

מניעת שברים שיניוניים מוביל לירידה משמעותית בשברים ובתמותה בקרב קשישים

השירות למניעת שברים שיניוניים מוביל לירידה משמעותית בשברים ובתמותה בקרב קשישים - כך עולה ממחקר שבוצע בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית
אורי יואל

המחקר מצביע על הצלחה מרשימה של שירות מניעת שברים, שהוביל להפחתה של 48% בסיכון לשבר צוואר ירך חוזר ולירידה של 29% בתמותה.
 
השירות למניעת שברים בסורוקה שהוקם בשיתוף פעולה של היחידה לאנדוקרינולוגיה והמחלקה הגריאטרית, פועל במטרה  לאתר את כל המטופלים בגיל 50 ויותר, שאושפזו בבית החולים עם שבר בצוואר ירך, ולהציע להם מעקב וטיפול מתאים. השירות כולל מתאמת מחקר, אחות ואת צוותי היחידה לאנדוקרינולוגיה והמחלקה לגריאטריה בסורוקה.
 
אוסטאופורוזיס היא מחלה שכיחה הפוגעת בעשרות אלפי אנשים בישראל, בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת, והיא מתבטאת בשברים המתרחשים בעמוד השדרה, בצוואר הירך ובאיברים נוספים, לאחר חבלה מינימלית או ללא חבלה כלל. לאחר גיל 50, ההיארעות של שברים בנשים כפולה לעומת בקרב גברים, ומרבית השברים מתרחשים בבית בנפילה  מגובה עמידה.  התמותה הקשורה לשברים מסוג זה עולה עם הגיל, בעיקר בקרב אנשים שמצבם התפקודי היה ירוד לפני השבר ובאנשים עם מחלות נוספות. לגבי חולים אלה השבר הוא "הקש ששובר את גב הגמל" ועלול להוביל להתדרדרות תפקודית, למצב סיעודי או לתמותה.
 
על פי מחקרים, אנשים שחוו שבר בשל אוסטאופורוזיס, נמצאים בסיכון מוגבר להופעת שברים נוספים, בעיקר בתקופה הסמוכה לאירוע השבר, ולכן ישנה חשיבות רבה למתן טיפול מכוון להקטנת הסיכון לשבר חוזר לאחר השבר הראשון. הטיפול כולל טיפול ניתוחי אורתופדי, טיפול בכאב, שיקום פיזי אינטנסיבי וטיפול תרופתי שהוכח באופן מחקרי  כמפחית סיכון לשבר חוזר.
 
במחקר החדש שבוצע בסורוקה ופורסם לאחרונה בכתב העת Osteoporosis International, נבחנה ההשפעה של השירות למניעת שברים (Fracture Liaison Service – FLS) על הטיפול בקשישים הסובלים משברים אוסטאופורוטיים חוזרים בירך.

המחקר בחן מטופלים בגיל 65 ויותר, שעברו ניתוח לשבר בירך ולאחריו טופלו במסגרת המחלקה הגריאטרית. שירות ה-FLS אפשר התחלה מהירה של טיפול באוסטאופורוזיס, לצד עלייה משמעותית בשיעורי המעקב, יעוצים אנדוקרינולוגיים ובדיקות של צפיפות עצם. השירות סייע למטופלים להימנע מסיבוכים חמורים נוספים ושיפר את איכות חייהם.

תוצאות המחקר מצביעות על תועלת משמעותית בקרב המטופלים: ההתערבות הביאה לירידה של 48% בסיכון לשבר חוזר בירך ולירידה של 29% בשיעור התמותה.
 
את המחקר ערכו: ד"ר אורי יואל – רופא בכיר ביחידה לאנדוקרינולוגיה, ד"ר הדר אלקובי וייס – מתמחה ברפואה פנימית, ד"ר את'ל סילברמן סיריס מאוניברסיטת קולומביה בארה"ב, ד"ר דוד לואיס פישר – מתמחה ביחידה לאנדוקרינולוגיה בסורוקה, ד"ר עדי גולדברט וד"ר ליאור חסן מהמרכז למחקרים קליניים בסורוקה, ופרופ' מרב פרנקל – מנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה בסורוקה.
 
ד"ר אורי יואל, עורך המחקר ורופא בכיר ביחידה לאנדוקרינולוגיה: "יישום שירות ה-FLS הוא צעד חשוב ומשמעותי בטיפול בקשישים הסובלים משברים אוסטאופורוטיים. תוצאות המחקר מראות בבירור כיצד התערבות מהירה וממוקדת יכולה להציל חיים ולמנוע סבל רב, ומדגישות את החשיבות של שירותים מותאמים אישית וממוקדים באוכלוסייה הקשישה, במטרה להפחית את שיעורי השברים והתמותה."
 
בתמונה המצ"ב: ד"ר אורי יואל, עורך המחקר ורופא בכיר ביחידה לאנדוקרינולוגיה בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית

צילום: דוברות סורוקה

יצירת קשר