טקס תחילת הבינוי של המרכז הכוללני לטיפול ולחקר מחלת הסרטן שהתקיים בשבוע שעבר בסורוקה ייזכר בדפי ההיסטוריה של כלל תושבי הנגב, כאבן דרך משמעותית. את הטקס הנחה הזמרת שרון חזיז, שהתמודדה בעבר עם מחלת סרטן השד.
שרון חזיז: "ביום ההולדת ה- 36 שלי גיליתי שאני חולה. הגילוי בא מפתיע. אחרי הגילוי ימיי היו עמוסים בשאלות ובתהיות כמו "למה אני" ו"למה עכשיו". במהלך ההתמודדות גיליתי על עצמי חוזקות שלא ידעתי שקיימות בי. השאלות התחלפו באמירות על מה שיהיה אחרי. האופטימיות ואהבת החיים הובילו אותי יד ביד יחד עם האהבה והתמיכה מהסובבים אותי בדרך להחלמה. רק מי שעבר טיפולים כימותרפיים יודע את החשיבות של החום והתמיכה שמעניקים אנשי הצוות בבית החולים. לכן היה לי כל כך חשוב להיות חלק ממעמד חשוב זה".
היארעות מחלות הסרטן באזור הדרום ובבאר שבע עלתה באופן ניכר בשנים האחרונות. ניתן להצביע על גידול של כל סוגי הסרטן ובעיקר של סרטן הריאות, שלפוחית השתן והשד, בכל אזור הדרום. כיום ממוקם המערך האונקולוגי בבית החולים בפיזור גיאוגרפי גדול – חלקו הארי יושב במרתפים שבמקור מיועדים לשמש את בית החולים בעת מלחמה. מיקום היחידות השונות, האווירה והתנאים הפיזיים הצפופים מקשים על מתן טיפול רפואי לחולים קשים אלה. מרכז הסרטן הכוללני, שבנייתו החלה לאחרונה, בניין בן 5 קומות יאחד את הטיפול בחולים אונקולוגים והמטולוגים תחת קורת גג אחת. מפיזור של יחידות ומחלקות ברחבי בית החולים למרכז אחד שייבנה בסטנדרט גבוה ויכלול:
- אשפוזי יום המטולוגי ואונקולוגי
- מרפאות חוץ המטולוגיות ואונקולוגיות
- מחלקות אשפוז
- מעבדות מחקר
- בית מרקחת אונקולוגי
- יחידה להשתלות מח עצם
- רפואה משלימה גני מרפא
- ואזורי המתנה וטיפול מרווחים
ד"ר אהוד דודסון, מנהל המרכז הרפואי סורוקה: "מרכז הסרטן יפעל בשיתוף מלא עם כל הגורמים בקהילה המעורבים בטיפול בחולה הסרטן, תוך שילוב הדוק של כל האמצעים הרפואיים, הטכנלוגיים המתקדמים והפסיכוסוציאליים. הצוותים בסורוקה מטפלים במקצועיות וברגישות בחולים שנאלצים להתמודד עם מחלתם הקשה. התנאים המשופרים במרכז החדש שנבנה בימים אלה יקלו הן על הצוותים והן על המטופלים בתהליך".
בית החולים סורוקה משרת כבית חולים-על קהילה של כמיליון איש. המידע הרחב ובסיס הנתונים על המטופלים מהווים קרקע פוריה לביצוע מחקרים מתקדמים ויחודיים. מרכז הסרטן יוביל בתחום המחקר האונקולוגי – אפידמיולוגי – גנטי תוך ניצול המבנה והרכב האוכלוסיה בנגב ותוך שיתוף פעולה הדוק עם הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון.
תחילת הבינוי התאפשרה תודות לתרומת קרן לגסי בארה"ב, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, עיזבון גולריץ בארה"ב, והבטחת הנהלת הכללית לתמיכה בהקמת המרכז. מדובר בפרויקט שעלותו מוערכת בלמעלה מ – 150 מיליון ₪. הנהלת בית החולים מקדישה את ההכנסות מתשלומי החניה להקמת מרכז הסרטן.
המשרד לפיתוח הנגב והגליל הבין לפני כשנתיים את גודל הצורך והשינוי הנדרש למען תושבי הנגב. ח"כ סילבן שלום, שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, השר לפיתוח הנגב והגליל והשר לשיתוף פעולה אזורי: " המשרד לפיתוח הנגב והגליל מייחס חשיבות רבה לקידום ושדרוג מערך הרפואה בנגב. הקמת מרכז הסרטן בסורוקה תתרום לאיכות המחקר ולבריאותם של תושבי האזור ותהווה צעד משמעותי נוסף בקידום תחום הבריאות בנגב".
רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר שבע שיתף את המשתתפים בטקס בחווייה האישית שלו עת ליווה את אמו ז"ל לטיפולים במכון האונקולוגי במרתף: "צוות הרופאים והאחיות במערך האונקולוגי סורוקה מקצועי ומסור, אך התנאים לא מספיק טובים. כראש עיר, הצבתי יעדים בתחומים שונים של חינוך, דיור, תעסוקה, אבל כשמדברים על בריאות, מדברים על איכות חיים וזה הכי חשוב. אני מודה מקרב לב לד"ר מיקי שרף, מנהלו הקודם של סורוקה וכיום סמנכ"ל וראש חטיבת בתי חולים בכללית ולמשרד לפיתוח הנגב והגליל שמסייע ושותף למהלכים כגון אלה למען תושבי הנגב".
פרופ' שמואל אריעד, מנהל המערך האונקולוגי בסורוקה: "כשלושים שנים עברו מאז נחשפתי לראשונה כמתמחה ברפואה פנימית לטיפולים המיוחדים הניתנים לחולי הסרטן בסורוקה. האונקולוגיה במוסדנו עברה מאז כברת דרך ארוכה. גם עולם האונקולוגיה עבר במהלך עשרות השנים האחרונות מהפך של ממש. תכשירים כימיים חדשים הוכנסו לשימוש, הפרוטוקולים הטיפוליים הפכו מורכבים יותר, והשימוש בהם שיפר מאד את הפרוגנוזה של המטופלים. בעשור השנים האחרונות הוכנסו לשימוש תרופות ביולוגיות חדשות, שהצלחת הטיפול בהן תלויה באיתור נכון של מנגנון ההתפתחות של הגידול, ולפיכך נדרשים כיום אמצעי אבחון מדויקים יותר מבעבר. אנו עומדים כעת בפתחו של עידן חדש. הקמת מרכז הסרטן תאפשר למטופלינו לקבל טיפולים מוצלחים, שיינתנו כמובן בתנאים הטובים ביותר. לא ניתן היה להגיע לכל אלו לולא נדיבותם ורוחב הלב של התורמים, ולולא עזרתם של אנשים טובים שעושים יחד לילות כימים להצלחת מיזם חשוב זה".
ד"ר איתי לוי, מנהל המחלקה להמטולוגיה בסורוקה: " בניית המכון ההמטולוגי וביסוסו לאורך העשור האחרון לא היה תהליך קל. חלק משמעותי מכך נובע מתנאים פיסיים המקשים מאוד על ההתמודדות הבלתי פוסקת לצד החולים שלנו במאבקם להחלמה. בחרנו לנו למצפן מתן טיפול ושירות איכותיים ובלתי מתפשרים. פתיחת מרכז גדול לטיפול במחלת הסרטן שהמערך ההמטולוגי הוא חלק ממנו, הוא חזון המלווה אותנו שנים רבות. פתיחתו של המרכז בעתיד הלא רחוק יהיה הגשמתו של חזון זה לטובת החולים ובני משפחותיהם, ותעמיד את הטיפול בחולי הסרטן בנגב, בחזית הרפואה במדינת ישראל ואף בעולם".
מר גדי כהן סמנכ"ל כללית וראש חטיבת הלוגיסטיקה והתשתיות: "אירוע חגיגי זה הוא משמעותי מאד בהסטוריה של המרכז הרפואי סורוקה. על הציר המרכזי של העיר באר שבע נבנה מרכז מתקדם עבור מטופלים אונקולוגיים באזור הדרום. הפרויקט צומח וגדל תוך כדי בנייה ואני מקווה שנזכה לחנוך במהרה את הבניין". הטקס החגיגי נחתם בחתימה משותפת על המגילה המסורתית, שמסמלת יותר מכל את המחוייבות של כל הגופים התורמים לקחת חלק פעיל בבנית המרכז החדש. המגילה החתומה הוכנסה ללבנת בינוי, כוסתה במלט והוטמנה באחד מקירות המרכז ההולך ונבנה.