שאפו ענק לצוות הדוברות והועדה המארגנת על כנס מרשים ביותר מעניין ועוצמתי.
הרופא הבכיר מסורוקה שנפצע קשה ברצועת עזה: "אני אחזור למחלקה לטיפול נמרץ. חד משמעית"
בפאנל מיוחד ומרגש בכנס 'רפואה.גבורה.תקווה' שהתקיים היום במשכן לאומנויות הבמה בבאר שבע לציון שנה למלחמת "חרבות ברזל", נפגשו לשיחה ד"ר יואב ביחובסקי, רופא בכיר במחלקה לטיפול נמרץ כללי בסורוקה שנפצע קשה ברצועת עזה, ופרופ' מוטי קליין, מנהל המחלקה.
הקהל צחק ודמע בזמן שד"ר יואב ביחובסקי שיתף בחוויות שלו מאז שנפצע באורח קשה בלחימה ברצועת עזה.
ד"ר ביחובסקי נפצע בעת שירות מילואים והובהל לסורוקה במצב קשה כל כך, שחבריו בבית החולים לא זיהו אותו בשעות הראשונות לטיפול.
ד"ר ביחובסקי: "ב-7.10, כשהתחילו לשחרר חלק מהפצועים לבתי חולים אחרים, המ"פ שלי הודיע שמגייסים את הפלוגה ונסעתי למילואים. חצי שנה אח"כ נפצעתי. ממה שסיפרו לי פגע בנו RPG”.
פרופ' מוטי קליין, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי, סיפר על החיבור המיוחד בין שניהם ועל העבודה המשותפת: "את יואב בחרנו בקפידה, זיהינו שהוא אדם שאנשים ילכו אחריו. מבחינתי הוא הבן החמישי שלי, איתי באש ובמים. יש אנשים שהם "מלח הארץ" ויואב הוא יותר מזה, הוא הפלפל של הנגב.
כשנפצע, באופן אינסטקטיבי ידעתי שאנחנו נטפל בו. ידעתי שאם נשאל אותו איפה ירצה להיות מטופל – זה יהיה אצלנו".
ד"ר יואב ביחובסקי: "זאת לחלוטין הייתה ההחלטה הנכונה. עם זאת יש תהליך של הבנה שאתה כבר לא רופא, אלא מטופל״.
כשנשאל לגבי העתיד, השיב ד"ר ביחובסקי: "כיום אני ארבעה ימים בשבוע בשיקום, ויום אחד בטיפול נמרץ בתור רופא-מתנדב, מתחיל לחזור לכושר של מטפל. אני אחזור למחלקה, חד משמעית".
פרופ' מוטי קליין: "הוא כבר חזר. מבחינת כשירות יואב חוזר לעשות את הדברים שעשה לפני הפציעה. אנחנו דנים על הדברים האלה ומאפשרים לו לעשות את זה בלוחות הזמנים הנכונים מבחינתו ומבחינת המערכת. יואב הוא גאווה לי, למחלקה, לסורוקה ולמדינה. הוא נפצע כי הלך להגן ולהעניק טיפול למי שמגן עלינו כדי שנחיה".
בכנס הוצגו מקרים רפואיים ייחודיים, עדויות של פצועי מלחמה, וסיפורים אישיים מעוררי השראה של עובדי ועובדות סורוקה מאותו יום קשה ומשנת המלחמה שחלפה מאז.
מלווה בשלושת ילדיה ולקול תשואות הקהל, נכנסה היום לאולם המשכן לאומנויות הבמה בבאר שבע אלמה אברהם, ששרדה 51 ימים בשבי חמאס לאחר שנחטפה מביתה בקיבוץ ניר עוז.
אלמה אברהם שבה לישראל במסגרת עסקת החטופים בנובמבר האחרון כשהיא במצב אנוש ובסכנת חיים מיידית, עד היום היא נחשבת לחטופה שחזרה לישראל במצב הקשה ביותר. אלמה טופלה בסורוקה במשך 163 ימים עד אשר התאוששה והתחזקה מספיק כדי להשתחרר מבית החולים לאחר תהליך שיקום.
על הבמה, בפאנל שהתקיים במסגרת כנס 'רפואה.גבורה.תקווה' לציון שנה למלחמה, נפגשה אלמה עם הצוות שטיפל בה במסירות במשך ימים ארוכים, ושיתפה מהרגעים הקשים שעברה בשבי: "אני זוכרת את רגע החטיפה, כמה נלחמתי להחזיק את דלת הממ"ד. עכשיו אני מרגישה בסדר גמור הודות לבית החולים סורוקה. כשהייתי בשבי הורדתי מסך על עצמי, לא זכרתי את הילדים שלי, ניסיתי קצת לזוז ולהתעמל אבל לא יכולתי לזוז, כי המחבלים גררו אותי ופצעו אותי עד העצם. מאוד קשה לי לחשוב על החברים שלי מהקיבוץ שנרצחו, ועל לחזור ולחיות בלעדיהם. אולי יום אחד נחזור לשם".
בכנס 'רפואה.גבורה.תקווה' שהתקיים היום במשכן לאומנויות הבמה בבאר שבע לציון שנה למלחמת "חרבות ברזל", הוצגו מקרים רפואיים ייחודיים, עדויות של פצועי מלחמה, וסיפורים אישיים מעוררי השראה של עובדי ועובדות סורוקה מאותו יום קשה ומשנת המלחמה שחלפה מאז.
שנה אחרי: הסיפור של סורוקה מהשבעה באוקטובר ועד היום, בכנס "רפואה.גבורה.תקווה"
שר הבריאות אריאל בוסו, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ', יו"ר דירקטוריון כללית אלוף במיל' יוחנן לוקר, מנהל סורוקה פרופ' שלומי קודש, ורבים נוספים כיבדו בנוכחותם בכנס מיוחד המציין שנה לטבח ולפרוץ מלחמת "חרבות ברזל".
בפני מאות משתתפי הכנס הוצגו מקרים רפואיים ייחודיים, עדויות של פצועי מלחמה, וסיפורים אישיים מעוררי השראה של עובדי ועובדות סורוקה ומערכת הבריאות כולה, מאותו יום קשה ומשנת המלחמה שחלפה מאז. ביניהם סיפורו של ד"ר יואב ביחובסקי, רופא בכיר במחלקה לטיפול נמרץ כללי שנפצע קשה ברצועת עזה וטופל על ידי חבריו, וגם מפגש מרגש של אלמה אברהם עם הצוות שטיפל בה כששבה מהשבי במצב אנוש ובסכנת חיים מיידית.
מאות משתתפים מתחומי הרפואה והטיפול גדשו את אולמות המשכן לאומנויות הבמה בבאר שבע , עם פתיחת כנס 'רפואה. גבורה. תקווה' לציון שנה לטבח ולפרוץ מלחמת "חרבות ברזל". בכנס הציגו עשרות דוברים את העשייה של סורוקה ומערכת הבריאות בישראל מאותו יום גורלי ועד עכשיו, ונרשמו אינספור רגעים מרגשים ועוצמתיים.
הכנס נפתח בברכת נשיא המדינה יצחק הרצוג שציין לטובה את פועלם של עובדי ועובדות סורוקה באותה שבת שחורה ובחודשי המלחמה וציין גם את ביקורו יחד עם רעייתו מיכל בבית החולים, בשבוע הראשון ללחימה.
לאחר מכן עלה לדוכן הנואמים אריאל בוסו, שר הבריאות: "לצד גאווה גדולה על הישגים לא מבוטלים בשדה הקרב, ישנה גאווה עצומה על הצלחתה של מערכת הבריאות המצוינת שלנו לעמוד באתגר חסר התקדים שניצב אל מולה, הצלחה שבחלקה הגדול נזקפת לזכות סורוקה. התמודדתם באופן מעורר השתאות מול אירוע האר"ן הגדול ביותר כתוצאה מטרור בהיסטוריה האנושית. הכנס החשוב הזה הוא הזדמנות להעלות על נס את תרומתכם האדירה לאורך כל שנת המלחמה שנכפתה עלינו. עם ישראל מתמודד משחר ההיסטוריה עם אתגרים קשים ובכל פעם מוצא את האומץ והחוסן לעבור את המשוכה ולצאת חזק יותר. יום העיון הזה מוכיח לנו שכך יהיה גם הפעם".
משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות: "ה-7.10 הוא אחד הימים הטרגיים בתולדות העם היהודי. הוא גם יום מכונן במערכת הבריאות. למרות שאין ספר הדרכה ברפואה או בפסיכולוגיה, בניהול משברים או התמודדות עם אסונות שנועד להכשיר אתכם להתמודדות עם אירוע כזה – אתם קמתם כאריות ולביאות להציל חיי אדם. קיבלתם שורה של החלטות מהירות, בקור רוח, במחשבה חדה, במסירות יוצאת מגדר הרגיל, והצלתם חיים.
מפתה לומר שזה נס או שזה טבעה של מערכת הבריאות הטובה בעולם הלמודה בכל כך הרבה מלחמות, אירועים רבי נפגעים ומגפות. אבל האמת היא שגם אם יש בכך גרעין של אמת – בסוף זה אתם, האנשים שהיו כאן בבוקר היום הנורא. עשיתם זאת ב-7.10 ועשיתם זאת מאז. דוד גרוסמן שאל – מה נהיה כשנקום מן העפר. התשובה שלי היא שאני מקווה שנהיה סורוקה. חברה מגוונת, אוהבת אדם שפועלת יחד למען מטרות נאצלות משותפות. לא סתם מרכז על, אלא מרכז על אנושי".
רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע: "מה מרכיב את דמותם של גיבורי על? בעיני אתם גיבורי על אמיתיים. האינטנסיביות, הגבורה, המקצועיות, ההכלה והאהבה שלכם בשבעה באוקטובר זה דבר שלא ניתן לתפוס ולתאר. אתם עושים את זה מאז ועד היום סביב השעון, לא מוותרים, יוצרים את המחר ומביטים קדימה. סורוקה יישאר תמיד המרכז הרפואי המרכזי של הנגב ואנחנו גאים שסורוקה שלנו. תודה לכם על מה שעשיתם, עשים ועוד תעשו!"
אלוף במיל' יוחנן לוקר, יו"ר דירקטוריון כללית: "בשבעה באוקטובר נפתחו שערי הגיהנום. מאז חלפה שנה קשה ומדממת. הכנס הזה עוסק ברפואה, גבורה ותקווה. יש עוד נושא שאולי נראה מובן מאליו – המעבר משגרה לחירום. ההחלטה שהתקבלה בסורוקה לעבור למצב מלחמה, ללא הנחייה חיצונית, ללא פקודה – הצילה חיי אדם וראויה להערכה רבה. אני מצדיע למקבלי ההחלטה הזאת ולגבורתם של כל עובדי כללית שהגיעו תחת אש לביה"ח ותיפקדו תחת אש. הגבורה הזאת מונעת מתעצומות נפש, תחושת השליחות וה-DNA של סורוקה שאני נדהם ממנו בכל פעם מחדש".
לאחר הברכות עלה לבמה פרופ' שלומי קודש, מנהל סורוקה, שסיפר והציג מה למדנו מהשבעה באוקטובר כמרכז רפואי.
שני אורחים מחו"ל הופיעו בכנס ושיתפו בתובנות שלהם: ד"ר ליאונרד ג'. מרקוס מאוניברסיטת הרווארד, דיבר על מנהיגות-מטא ותיאוריית הזהות החברתית בזמנים מאתגרים של משבר וחירום. וד"ר אירה סבצקי, מומחה בכירורגיה פלסטית, ששיתף בחוויה שלו כמנתח שטיפל בפצועי צה"ל ובקורבנות תקיפות אנטישמיות בניו יורק.
מנחה הכנס, העיתונאי תמיר סטיינמן, ראיין את פרופ' ג'ילברט סבג, ממונה שעת חירום בסורוקה, ואת ד"ר ענת גונן, אחראית מתארי שעת חירום בסורוקה, על חשיבה אסטרטגית בהיערכות לשעת חירום.
מאוחר יותר עלו לבמה פרופ' מוטי קליין, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי בסורוקה וד"ר יואב ביחובסקי, רופא בכיר באותה המחלקה שנפצע קשה בעת הלחימה ברצועת עזה. כשעלה ד"ר ביחובסקי לבמה, קם הקהל על רגליו במחווה מרגשת של מחיאות כפיים. בפאנל שוחחו שניהם על הפציעה של ד"ר ביחובסקי וההתמודדות של חבריו לצוות בטיפול בו. בסיום הבטיח ד"ר ביחובסקי "אני אחזור למחלקה לטיפול נמרץ. חד משמעית"..
בהמשך היום התקיימה סדרת הרצאות קצרות, Soroka Talk, על היבטים שונים של ניהול וקבלת החלטות במגוון תחומים: רפואה דחופה, טיפול נמרץ, טראומה אורתופדית, כירורגיה, שיקום, חוסן ונפש. בין המרצים: ד"ר אורי גלנטה, רופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ פנימי ומנהל השירות לכשל נשימתי ואקמו, דיבר על הטיפול באקמו בפצועי קרב; ד"ר אסף אקר, מנהל היחידה לטראומה אורתופדית, הביא סיפורי הצלת חיים והחלמה של פצועים קשים, ד"ר יעל לבאות, מנהלת יחידת החוסן, שיתפה בעשייה של היחידה המתמקדת בחוסן צוותי סורוקה, טל חיון, מנהלת האחיותּּ בחדרי ניתוח והתאוששות, הכניסה את הקהל אל מאחורי הקלעים של חדרי הניתוח והאנשים שמאחורי המסכה והכפפות; ד"ר יולי טרגר, מנהל מחלקת השיקום, הדגיש את חשיבות ההתערבות השיקומית בשלבים מוקדמים של הטיפול הרפואי; ענבר גוטר, דוברת ומנהלת השיווק של ביה"ח, חשפה את העבודה התקשורתית האינטנסיבית; ד"ר יורם קליין, מנהל היחידה לטראומה במרכז הרפואי שיבא, שיתף בתובנות בנוגע לטיפול בנפגעי טראומה; ו פרופ' סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו בצפת, סיפר על ההתמודדות של ביה"ח הצפוני ורפואת חירום בעת מלחמה.
בין ההרצאות הוקרנו "סרטוני עדויות" של אנשי צוות סורוקה על ה-7.10 והשנה שחלפה.
פאנל מרגש מאד שהפגיש בין פצועים ומטפלים, עם עדויות וסיפורי פציעה בזמן מלחמה. בפאנל השתתפו שני לוחמים שנפצעו קשה ברצועת עזה – ארי שפיץ, לוחם גבעתי ואורי סינגר לוחם נח"ל ,סא"ל רבקה דדון מרציאנו, מפקדת ר"מ 2 סורוקה בחירום, אלכס פיכמן, מנהל האחיוּת במחלקה לטיפול נמרץ כללי, ד"ר מיכאל גוטמן, רופא מומחה בכירורגיה אורתופדית, ד"ר ג'ורג' גרינברג, מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם ופרופ' אלכסנדר זלוטניק, מנהל מחלקת הרדמה.
בפאנלים שונים לאורך היום לקחו חלק עמיתים ממערכת הבריאות הישראלית, שסיפרו על השותפות בטיפול הרפואי בזמני חירום ומלחמה, הטיפול עם השבים מהשבי, תכנון ההחלמה כבר מרגע הפציעה, וההתמודדות עם מסע השיקום של פצועי המלחמה. בין השאר השתתפו: פרופ' אלי יופה, סמנכ"ל קהילה במגן דוד אדום, ד"ר אפרת ברון הרלב, מנהלת מרכז שניידר לרפואת ילדים, ניצה סגל, סגנית מנהלת הסיעוד במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין, ליעד אוחנה, פראמדיק ראשי בארגון איחוד הצלה, ואייל יונג, חבר כיתת הכוננות בקיבוץ עלומים שנפצע ב 07.10.
בין אנשי ונשות סורוקה שהשתתפו בפאנלים השונים: ד"ר דן שוורצפוקס, מנהל במלר"ד וסגן מנהל סורוקה ורופא מרפאת קיבוץ עלומים, מיכאלה קורצקי, מיילדת בסורוקה ואחות מרפאת קיבוץ עלומים שטיפלה בפצועים במטבח ביתה, פרופ' יעל רפאלי, מנהלת היחידה לניתוחי חזה ויו"ר החטיבה לרפואה כירורגית, ד"ר אביתר יפת , ממערך כירורגית פה ולסת, פרופ' עמית פרנקל, רופא בכיר במחלקה לטיפול נמרץ כללי, ד"ר ברוך שי נוישטטר, פסיכיאטר בסורוקה ובצה"ל, עדי פאוקר, פיזיותרפיסטית במחלקה לטיפול נמרץ כללי, וד"ר זכי עאסי, מנהל מחלקת כירורגית ילדים ביה"ח סבן לילדים בסורוקה.
לקראת סוף היום התקיים פאנל מרגש במיוחד, ובו שיתפה אלמה אברהם ששבה לארץ לאחר 51 בשבי חמאס כשהיא במצב אנוש ובסכנת חיים מיידית, את מה שעבר עליה בשבי. אלמה, יחד עם בנה אורי רביץ, עלו לבמה ופגשו בצוות שטיפל בה לאורך 163 ימי האשפוז ובצוות הייעודי שקלט את השבים שהגיעו לסורוקה עם שחרורם: פרופ' לאוניד ברסקי, מנהל המחלקה לפנימית ו', חגית חדד, מנהלת האחיות בסורוקה, ד"ר אופירה אזולאי פרסטר, רופאה במלר״ד ועו"ס דפנה גרוס, מהשירות לעבודה סוציאלית.
הכנס נחתם בהרצאה "מה מצחיק פה?" של אילן שפלר, תסריטאי ראשי ב"ארץ נהדרת" שהכניס אותנו אל מאחורי הקלעים של אחת מהפקות המקור הוותיקות בישראל, וענה על השאלה "איך מצחיקים בזמן מלחמה?".
© כל הזכויות שמורות – הוקם ונבנה באהבה, ע"י MXI – שיווק דיגיטלי