ניתוח להסרת שקדים בילדים עם הפסקות נשימה בשינה
בשורה לילדים ולהורים:
ניתוח להסרת שקדים בילדים עם הפסקות נשימה בשינה
אינו מגדיל את הסיכון להשמנה בבגרותם
כך עולה ממחקר ארוך טווח שביצעו חוקרים מבית חולים סבן לילדים
בסורוקה מרכז רפואי מקבוצת כללית
ופורסם בכתב העת היוקרתי American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
כ־6% מהילדים סובלים מהפרעות נשימה בשינה, החל מנחירות וכלה בהפסקות נשימה. הסיבה הנפוצה למצב רפואי זה בילדים צעירים היא הגדלה של השקדים ו/או האדנואיד (שקד שלישי). תופעה זו פוגמת באיכות חייו של הילד ומשפחתו ועלולה לגרום לבעיות בלימודים, כגון ירידה בזיכרון, ירידה במנת המשכל וירידה בציונים, לבעיות התנהגות, כגון אלימות, אגרסיביות והיפראקטיביות ולעתים אף לתחלואה לבבית.
ניתוח להסרת שקדים הוא אחד מניתוחי הילדים השכיחים והנפוצים ביותר. כ-20 אלף ילדים בישראל המתמודדים עם בעיות נשימה עוברים אותו מדי שנה.
הספרות הרפואית והמשפחות מדווחות שילדים שנותחו נמצאים בסיכון גבוה לפתח השמנה בטווח הקצר.
במחקר שבוצע סורוקה מרכז רפואי ובפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון בנגב בראשותם של החוקרים פרופ' אביב גולדברט, מנהל מחלקת ילדים ב' ומומחה במחלות ריאה בילדים בבית חולים סבן לילדים, פרופ' אריאל טרסיוק, מנהל היחידה לחקר ואבחון הפרעות שינה בסורוקה וד"ר רן אבוחצירה, מנהל רשות המחקר בסורוקה, נבדקה לראשונה ההשפעה ארוכת הטווח של ניתוח להסרת שקדים.
במחקר שפורסם בעיתון היוקרתי American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine נמצא שהסרת השקדים ב-132 בילדים שאובחנו כסובלים מהפסקות נשימה חסימתיות בשינה לא גרמה להשמנה, עשרים שנים לאחר מכן, מול קבוצת ביקורת של 127 ילדים שלא נותחו.
המחקר עקב אחר ילדים שנבדקו בשנת 1998 ביחידה לחקר ואבחון הפרעות שינה בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי והשתמש במסדי הנתונים של כללית. תוצאות המחקר תומכות בביצוע ניתוח להסרת השקדים בגיל הילדות עקב התועלת הרפואית הרבה שנובעת מהם ולאור העובדה שאינם תורמים לסיכון מוגבר להשמנה בבגרות.
לדבריו של פרופ' אביב גולדברט, מנהל מחלקת ילדים ב' ומומחה במחלות ריאה בילדים בבית חולים סבן לילדים בסורוקה: "ניתוח השקדים הוא הטיפול מספר אחת לילדים עם בעיות נשימה ודלקות חוזרות. הנתונים עד כה היו רק לטווח הקצר, אז נהוג היה לחשוב שהניתוח יוביל להשמנה בעתיד. ההחלטה לעבור את הניתוח היא חשובה והמחקר הזה מסיר את הספקות בעניין. בכל הנוגע להשמנה ארוכת טווח, הנתונים הם חד משמעיים. עובדתית, אחרי 20 שנה לא רואים הבדלים בין הקבוצות".